Arhiva
< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Plan puta za danas
Plan hodanja

DANAS:


JUČER:

Blogomobil linkovi
Naslovnica
Trenutna lokacija

Postavi kao Homepage
Tko hoda?
Vijest duga 8 tisuća kilometara je 65-ogodišnji Kemal Mujičić. Didač nije nepoznata faca. Poznati je novinar, publicist, pisac, humorist, antologičar i televizijski scenarist. Napisao je više od tisuću TV scenarija za zabavne, humoristične i dokumentarne emisije.
Intervju

17.09.2005., subota
NEPROLAZNA LJEPOTA ORAHOVICE
Sinoć vedra, zvjezdana i snena, a danas sunčana, radosna i gostoljubiva Orahovica iliti Ružica-grad, odnosno Ružica-grad Orahovica.
Jer kad se odmaknemo od onih općepovijesnih poznatih podataka, kao što je podatak da se mjesto prvi put spominje 1228. godine, onda nam ostaju legende kojima se prikljanjam, e da bi utekao, podvijena repa, od ove i ovakve stvarnosti.
Osim toga, legende su ljepše, njima ne možeš nikoga ugroziti, naravno ako su tako romantične kao tri priče o nastanku ovoga lijepog kraja.
Jer Orahovica nije samo grad, ona je cijelo jedno područje koje se prostire od kompleksa manastira Svetoga Nikole, iznad Duzluka na Papuku, do Zdenaca i od Čačinaca do Feričanaca.
Imao sam sreću da sam, zahvaljujući Zdenku Hercigonji, već prvoga dana upoznao jednog o orahovačkih izvrsnika Vladu Grgića, s kojim sam se odmah skompao. I to samo zato što mi je rekao da više pišem o prekrasnom orahovačkom prirodnom okruženju, a manje o ljudima.
I koji mi je rekao da ovaj kraj treba posjetizi u sva četiri godišnja doba.
Jer je Orahovica najljepša u rascvjetano proljeće; jer je najljepša u zrelom i plodnom ljetu; jer je najljepša rujne šarolike jeseni; jer je najljepša za dubokog snijega u studenoj zimi.
A kad god dođete, moći ćete ovdje popiti izvrsnu kavu u Gradskoj kavani ili odmoriti umorne noge u novom hotelu Dukat. Ili Zlatnik, ako baš hoćete.

LEGENDA O NASTANKU GRADA
Ovo je slavljenička godina u Orahovici, budući da slave stotu obljetnicu turizma. Ali, otom-potom. Sad slijedi meni draga legenda. A draga mi je zato i što podsjeća na mudrost i svetost u pričama o indijskim kravama.
Treća legenda o postanku i imenu Ružice-grada priča nam o obijesnom velmoži koji je odlučio sagraditi grad u gori, na jednom od vrhunaca.
Ali, sve što su sluge i robovi danju sagradili, noću bi se srušilo, jer izabrano mjesto nije bilo dobro za gradnju.
Dosadilo ljudima o stoci taj težak i uzaludan rad.
Trajao je taj Sizifov posao sve dok se jedan vol-plaveta nije pobunio i pobjegao.
Prije nego je papcima dao vjetra, rekao je jednom slugi da bježi, a da okrutnom i neumoljivom gazdi poruči da se ovdje ne može grad sazidati, nego da će to biti moguće samo tamo gdje će ga ujutro pronaći.
I ode.
Sluga reče obijesnom velmoži što mu je vol-plaveta poručio, a ovaj pak odlučno zapovijedi da svi odu u potragu za neposlušnikom.
Dugo su ga tražili i napokon ga nađoše kako mirno pase na jednom proplanku, tamo ispod velikog oraha. Oko oraha, baš iznad plavetove glave, svila se rascvjetana divlja crvena ruža.
Kad je vidio tu ljepotu, velmoža odredi da se tu sagradi grad.
Poslije stanovitog vremena grad bi sagrađen.
Stamen kao orahovo deblo.
Lijep kao rascvjetana ruža.
I prozvaše ga Ružica-grad Orahovica.
- 07:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Copyright © Blog.hr, od 2004.